Likier z tarniny

Likier z tarniny

Doskonały na babskie pogaduchy. Składniki: 300 g owoców dojrzałej tarniny, 200 g cukru, 350 ml ginu, Wykonanie: Umyte i osuszone owoce tarniny nakłuwam z obydwóch stron. Żmudna i niewdzięczna to praca ale przez takie właśnie nakłucia ułatwię wyciek soku z ...

Read More »

Nalewka z pigwy

Na 1,5 litra: kg owoców pigwy, 1,5 kg cukru, 1/2 litra spirytusu 96 %, około 1/2 litra wódki 45 %, Przygotowanie: Październik to czas zbioru owoców pigwy. Także w tym roku zamierzam zrobić nalewkę z pigwy. Tak więc zabieram się ...

Read More »

Dereniówka

Na 1,5 litra: 1 kg owoców derenia, 0,5 litra spirytusu 96 %, 0,5 litra wódki czystej 40 %, 0,5 kg cukru, Przygotowanie: Zebrane, umyte i osączone owoce derenia nakłuwam. Nakłute owoce przekładam do szklanego słoja, wlewam do niego także pół ...

Read More »

Orzechówka

Orzechówka

Na 2,4 litra: 2,5 kg zielonych orzechów włoskich, łyżka cynamonu, 15 goździków, 3 – 5 kropli esencji migdałowej, litr spirytusu 96 % lub 1,5l bimbru 60% 0,5 kg cukru. Przygotowanie: Pamiętajmy, że łupiny z orzechów brudzą. Orzechy zrywam gdy jeszcze ...

Read More »

Jałowcówka ( Borowiczka )

Na 1,5 litra: 60 g owoców jałowca, 5 g owoców kolendry, 0,75 l spirytusu 96 %, 200 g cukru, Przygotowanie: Owoce kolendry i jałowca rozgniatam za pomocą widelca. Tak przygotowane owoce na chwilę odstawiam. Do rondelka wsypuję cukier i wlewam ...

Read More »

Nalewka z cytryn

Na 1,2 litra: kg cytryn, 20 łyżek cukru, litr spirytusu 50 %, Przygotowanie: Zakupione cytrusy myjemy i obieramy ze skórki, pozostawiając białą poduszeczkę i błonkę na owocu. Tak obraną skórkę kroję, przedkładam do słoja i zalewam spirytusem. Całość odstawiam na ...

Read More »

Nalewka pomarańczowo – kawowa

Na litr: 4 duże pomarańcze, litr spirytusu 60 %, 20 ziaren świeżo palonej kawy, 15 łyżek cukru, Przygotowanie: Dobrze wyszorowane pomarańcze delikatnie zacinam. W ponacinaną skórkę pomarańczy wciskam ziarenka kawy. Tak przygotowane cytrusy z kawą wkładam do słoja, wsypuję cukier ...

Read More »

Nalewka z malin

Na 1,5 litra: kg malin najlepiej leśnych, laska wanilii, litr spirytusu 50 %, 1 kg cukru, Przygotowanie: Po maliny do tegorocznej nalewki wybrałam się do lasu. Są słodziutkie i najsmaczniejsze pod słońcem. Po zebraniu malin, wsypuję je do słoja z ...

Read More »

Nalewka z jarzębiny

Na 2,2 litra: 2 kg jarzębiny, 100 g suszonych śliwek, 2,5 l wódki czystej 45 %, Przygotowanie: Pierwsze przymrozki to najlepszy czas na zbieranie jarzębiny potrzebnej do przygotowania nalewki. Chyba, że nie chcemy czekać do przymrozków, możemy ją zerwać wcześniej ...

Read More »
Scroll To Top