Grzane wino

Grzane wino

Gdy przemarzniemy lub odwiedzą nas zziębnięci znajomi warto jest ugościć ich nie tylko gorącą herbata, ale również grzanym winem. Składniki: 1 l czerwonego wina, starta skórka z pomarańczy i cytryny, sok z cytryny, sok z pomarańczy, cukier trzcinowy do smaku, ...

Read More »

Czerwone wino gronowe

Czerwone wino gronowe

Aby podnieść kwasowość wina dodaję pół łyżeczki octu winnego. Pomoże to w uzyskaniu odpowiedniego smaku. Składniki: 6 kg czerwonych winogron, cukier kryształ, drożdże typu „Burgund”, ocet winny, tabletki pirosiarczanu potasu, Wykonanie: Na samym początku przygotowuję matkę drożdżową według opisu na ...

Read More »

Białe wino gronowe

Białe wino gronowe

Z tego przepisu otrzymamy 4,5 l wina. Używając do wyrobu wina gronowego winogron deserowych musimy koniecznie skorzystać z octu winnego w ilości pół łyżeczki od herbaty. Składniki: 6 kg białych winogron, uniwersalne drożdże winiarskie, ocet winny, cukier kryształ, tabletki pirosiarczanu ...

Read More »

Wino z fig i bananów

Wino z fig i bananów

Przepis na złociste, wino deserowe. Pracując na suszonych owocach ważne jest to aby przed każdym wyrobem starannie je umyć w ciepłej wodzie. Stosując ten zabieg uwalniamy owoce od związków siarki, któremu poddawane są w celu konserwacji tuż przed zapakowaniem i ...

Read More »

Wino z daktyli

Wino z daktyli

Przepis na wino półsłodkie. Składniki: 1 kg daktyli bez pestek, 500 g cukru, 300 ml białego koncentratu winogronowego, 5 g kwasku cytrynowego, 5 g pożywki dla drożdży, 10 g enzymu pektynowego, 1 rozgnieciona tabletka witaminy B complex ( 3 mg ...

Read More »

Wino z agrestu i rodzynek

Wino z agrestu i rodzynek

Przepis na wino białe, półwytrawne. Zaletą przepisu na wino z agrestu i rodzynek jest to, że możemy wykonać je o dowolnej porze roku. Nie koniecznie musimy robić je w sezonie. Składniki: puszka agrestu ( 415 g ), 450 g sułtanek, ...

Read More »

Wino z suszonych owoców

Wino z suszonych owoców

Świetny przepis dla miłośników win słodkich. Wino o pełnym smaku i głębokim czerwonym kolorze. Składniki: 450 g sułtanek, 450 g innych rodzynek np: królewskich, 450 g suszonych owoców czarnego bzu, 225 g suszonych bananów, 225 g daktyli, 1 kg czerwonego ...

Read More »

Wino imbirowe

Wino imbirowe

Wino imbirowe podane zimą na ciepło, smakuje najlepiej. Przepis na półwytrawne, białe wino stołowe. Składniki: 75 g świeżego korzenia imbiru, 450 g pokrojonych sułtanek, 1 kg bananów, 1,1 kg cukru, 5 g kwasku cytrynowego, 5 g pożywki dla drożdży, 5 ...

Read More »

Wino różowe z owoców czarnego bzu

Wino różowe z owoców czarnego bzu

Przepis na wytrawne wino stołowe. Składniki: 900 g świeżych owoców czarnego bzu, 450 g bardzo dojrzałych bananów, 450 g pokrojonych sułtanek, 900 g cukru, 3 g kwasku cytrynowego, 5 g enzymu pektynowego, 5 g pożywki dla drożdży, drożdże winiarskie uniwersalne ...

Read More »

Wino z owoców czarnego bzu

Sprawdzony przepis na wino z czarnego bzu. Wino leżakowało prawie trzy lata. Wyszło idealne, mocne i słodkie. Składniki: 1,8 kg owoców czarnego bzu, 450 g rodzynek, 450 g dojrzałych bananów, 450 g suszonych daktyli, 1 kg czerwonego koncentratu winogronowego w ...

Read More »
Scroll To Top